Yağmurlar ve hava ne kadar aksini göstersede mevsimsel olarak yaza yaklaşıyoruz ve sıcak günler yakında gelecektir.. Sıcakların gelmesiyle birlikte tatil zamanı gelecek ve kumsallarda bzonzlaşmaya başlayacağız. Peki güneşten korunmak için ne yapmalıyız veya bronzlaşırken kullandığımız kremler bizi ne kadar koruyor? Ayrıca bu kimyasalların cildimize verdiği zararlar nedir?
SPF özellikli bir çok güneş kremi ve yüz kremleri bulunuyor. Kullandığımız makyaj ürünlerinde bile SPF yazısını görüyoruz. Unutmayın ki SPF’nin görevi aslında bizi korumak değil sadece güneşte kalış süremizi uzatmak. Mesela cildi güneşte çok çabuk kızaran bir kişinin SPF 15 faktörlü bir krem ile güneşte kalma süresi 150 (15×10) dakikadır. Herkesin bildiği UVA ve UVB ışınlarından UVA ışını kolajen ve elastin üretimini azaltıyor ve uzun vadede cilt kanserini tetikliyor. Cildimizin güneş altında kızarmasına neden olan ışın ise UVB imiş. Güneş koruma kremlerimizi yüksek SPF faktörlü seçtiğimiz zaman sadece UVB’ye karşı bizi koruyor ve cildimiz kızarıp acımayınca güneşten korunduğumuzu sanıyoruz.
Oysa ki güneşin UVA ışınlarından da korunmak için üzerinde UVA korumasının da yazmasına dikkat etmemiz gerekiyor. UVA ışınlarından bizi koruyan içeriklerden en önemlisi ‘avobenzon’. Lancome, La Roche Posay, Neutrogena, Aveeno gibi markalar içeriklerinde avobenzonu en etkili kullanan markalar olarak geçiyor. Çinko-oksit ise diğer bir içerik. Kimyasal olmadığı için, genelde hassas ciltlere, çocuklara ve problemli ciltlere öneriliyor. Bazı dermatologlar ise SPF ve UVA koruması yanında anti-oksidan filtreler içeren ürünlerin en iyi korumayı sağladığı görüşünde.
Tabi tüm bu kremler birer kimyasal olduğu için kimi uzmanlarda, sürdüğümüz bu kremlerin cilt tarafından emilip kana karışması nedeni ile yararlı olmadığını ve en iyi korumanın t-shirt ve şapka olduğunu söylüyor. Kanser Araştırma Vakfı’na göre en iyisi 11.30-15.00 arasında gölgede kalınmalı ve antioksidan zengini ürünler kullanılmalı.
Tüm bunları okuyunca insanın kafası karışıyor elbette fakat ben derim ki, en iyisi güneşte kalma süremizi en aza indirmeye çalışmak ve güneşin tam tepedeyken en etkili saatlerinde fazla güneş altında kalmamaya çalışmak. Ayrıca kullandığımız kremlerin en azından nasıl koruma içerdiklerine dikkat etmekte fayda var..
Ve son olarak hangi güneş kremini kullandığınızı ve memnun kalıp kalmadığınızı merak ediyorum? =)